Frustratie bij meditatie en de oplossing om effectief te leren mediteren

Meditatie frustratie… “je kussen in de ring gooien”

Wellicht herken je dat je hebt voorgenomen om iedere dag te gaan mediteren Vol goede moed ga je iedere ochtend zitten, op je kussentje in kleermakerszit… Na een minuut of misschien al eerder, voel je veel onrust of je merkt dat je gedachten alle kanten op gaan. Je probeert je denken stil te krijgen, maar het lijkt wel een drukke autoweg in je hoofd! En het liefst sta je op omdat je nog zo veel te doen hebt vandaag. I.p.v. je beter te gaan voelen merk je meer onrust dan ooit!. Je denkt: ”Met mediteren moet ik me toch juist rustiger en beter gaan voelen?!”. Het resultaat dat je hoopte te hebben binnen een paar dagen blijft uit en je meditatiekussen verdwijnt in een hoek of in de kast.

Herkenbaar? Voor mij in ieder geval wel toen ik er mee begon. Ongeduld en verwachtingen kwam ik tegen en ik dacht dat mijn denken rustiger zou moeten worden. Zoals met alles wat je wilt leren, kost het tijd, toewijding en geduld voordat het zijn vruchten begint af te werpen. Als je leert piano spelen begin je namelijk ook niet met Nocturnes van Chopin… Daarnaast is het ook een misverstand dat je gedachten verdwijnen of dat je ze stil krijgt, want denken is nou eenmaal wat je hoofd doet.

De sleutel tot effectieve (Mindfulness) meditatie

To meditate does not mean to fight with a problem. To meditate means to observe.” Thich Nhat Hanh

De sleutel voor meer rust in je lichaam en denken is, zoals Tich Nhat Hanh ook schrijft, om je gedachten te gaan observeren i.p.v. te gaan vechten tegen je gedachten. Immers geldt: wat je aandacht geeft groeit. Als je in een huis bent waar een drukke weg langs ligt en je richt je op het geluid hiervan, dan wordt het steeds harder en gaat de aandacht weg bij jezelf. Richt je je op je lichaam en je adem of op het gesprek wat je voert met de persoon naast je, dan verdwijnt het geluid van de weg naar de achtergrond. Het is dus meer een kwestie van je aandacht leren richten..

Door niet mee te gaan met je gedachten en te oefenen in observeren en een punt van aandacht te nemen, kom je steeds dieper in de meditatie. Je gaat door verschillende lagen heen (ik noem dit ook wel een afpellen van je ego) en komt in een andere staat van bewustzijn. Hier is een diepe rust te ervaren. Je voelt je één met het geheel. Deze meditatieve staat heeft een groot positief effect op je zelfgenezend vermogen, vergroot je gevoel van geluk en het kan belangrijke inzichten geven.

Wil je dit bereiken? Hou moed, en blijf oefenen totdat het lukt. Hieronder vind je tips om het mediteren op te bouwen.

5 Tips voor effectief en plezierig mediteren :

  1. Leg de lat niet meteen te hoog maar begin met een paar minuten per dag en op een laagdrempelige manier. Door gedurende de dag een aantal Mini Meditaties in te bouwen (scroll naar beneden voor voorbeelden). Gaat dit je goed af dan kun je dagelijks een langere tijd van stilte nemen.
  2. Bouw een vast moment in op je dag om in stilte te gaan zitten. Door het in te bouwen in bijv. je ochtend routine wordt het een gewoonte waardoor het makkelijker is om vol te houden. Begin met 5 min. per dag. Smaakt het naar meer? Bouw het dan steeds verder uit.
  3. Zorg dat je niet gestoord wordt: zet je telefoon op vliegtuigmodus, ga in een andere kamer zitten dan je partner of kinderen.
  4. Blijft het lastig voor je om in stilte te mediteren? Kies dan voor een begeleide meditatie. De onrust en gedachten hebben bij stilte namelijk het meeste de neiging om toe te slaan. Fijne apps zijn: Plumb Village, Insight Timer of Headspace.
  5. Meditatie gebruiken om blokkades in beweging te brengen? Kies dan voor een langere meditatie; bijv. 20 min. in stilte zitten, 10 min. loop meditatie en weer 20 min. zitten. Je afweer mechanismen en ego vinden dit vaak niet leuk en zullen zeker in opstand komen :-). De kunst is om aanwezig te blijven bij alles wat zich aandient.

 

Mini Meditaties van een paar minuten

  1. Bed meditatie: Als je wekker gaat of voordat je gaat slapen: rek jelichaam uit en verdiep je ademhaling. Voel de contouren van je lichaam en het gewicht van je lichaam op je matras. Doe een paar liggende of zittende stretches die je fijn vindt. Naast dat het je meer in het moment brengt ontspant het en houdt het je bindweefsel gezond.
  2. My cup of tea: Met aandacht je kopje thee drinken: voel het gewicht van je kopje en de warmte ervan. Laat de thee bewust door je mond gaan, voel de binnenkant van je mond, proef de thee en slik hem dan pas door. Ook helpend om bij jezelf te kunnen blijven als iemand de oren van hoofd kletst
  3. Wacht meditatie: Gedurende de dag heb je altijd wel momenten waarop je moet wachten. I.p.v. meteen je mobiel te pakken kun je dit als meditatie moment benutten. Richt je aandacht naar binnen in je lichaam, voel het gewicht op de grond of op de stoel. Zoek naar een manier om je lichaam zoveel mogelijk te ontspannen terwijl je toch rechtop blijft zitten of staan. Onbewust spannen we veel meer spieren aan dan nodig of helpend is.

Heb je tips voor anderen? Heel welkom als je ze hieronder op wilt schrijven!