ervaringsgericht- psychosociaal-therapeut

Over Lotte

Uit ervaring kan ik zeggen dat als je een klacht hebt of ergens mee worstelt, dat niet het einde is maar juist het begin. Het begin van de weg terug naar wie je in wezen bent, wat je gelukkig maakt en energie geeft. Vrijer van beperkingen die in de loop van je leven zijn ontstaan en tot allerlei fysieke- en mentale klachten hebben geleid, In mijn sessies ondersteun ik je om te gaan ervaren wat de boodschap is van je klacht en dat het een kans is om dichter bij jezelf te komen. 


Mijn verhaal

Mijn leven kreeg een grote wending toen ik in 1999 een burn-out kreeg. Achteraf gezien was het een enorme wake- up call en ben ik blij dat me dat toen overkomen is. De uitputting ontstond doordat ik te weinig in contact stond met mijn lichaam en de signalen die ik wel had gevoeld en te lang genegeerd had. Later werd ik me bewust dat het signalen waren dat ik te veel leefde vanuit aanpassing, vanuit wat ik dacht wat er van mij verwacht werd. Naast dat ik de lat hoog legde voor mezelf had ik onbewust veel gevoelens en behoeften weggestopt omdat ze (iig in mijn beleving) niet zijn gezien of er geen ruimte voor was. Daar kwam bij dat ik hoog sensitief ben waardoor ik veel waarnam in en buiten mezelf waar ik als kind niet mee om heb leren gaan.

Dit is voor mij het beginpunt geweest van grote veranderingen en sindsdien staat mijn leven in het teken van persoonlijke ontwikkeling en groei. Gaande weg mijn eigen pad ontwikkelde ik ook het verlangen en de capaciteiten om hier anderen mee te ondersteunen. De sessies die ik geef zijn daardoor doorleefd en afgestemd.

"Geluk komt voort uit het in contact staan met jezelf en de wereld om je heen. Gezien en erkend worden zoals je bent met je mooie en minder mooie kanten. Het vrij kunnen laten stromen van je ervaringen en gevoelens zodat je keuzes kunt maken die bij je passen en goed voor je zijn. 

Uit onbewuste zelfbescherming zijn we die verbinding (deels) kwijt geraakt; op langere termijn zorgt dat voor fysieke- en psychische klachten. Zo vormt waar je "last van hebt" een ingang naar je gezonde autonomie. Graag begeleid ik je op deze weg "

- Lotte Kaptijn- 

De periode waarin ik vastgelopen was heeft me enorm gemotiveerd om te ontdekken wie ik ben, wat werkelijk waarde voor me heeft en om in mijn kracht te gaan staan. Dit had ik niet willen missen... Juist doordat ik me rot voelde, had ik de motivatie om oude patronen en overtuigingen aan te kijken, weer contact te maken met mijn lichaam en al de informatie die daarin opgeslagen lag. Een ontdekkingsreis naar mezelf, naar pijn die ik nog niet erkend had, naar de moed om kwetsbaar te zijn en vanuit daar verandering in gang te zetten. Het is een keerpunt geweest wat ik ieder mens gun en waar ik je graag in begeleid. 


Je eigen kern blijft altijd heel en het is uiteindelijk aan onszelf om hier via geduld en compassie weer toegang toe te krijgen. Door de pijn die we (vaak herhaaldelijk) hebben ervaren en waarin we niet zijn ontmoet of gesteund, hebben we  allerlei beschermingsmechanismen opgebouwd. Deze mechanismen die ontstaan zijn voor zelfbescherming, blokkeren de toegang  tot ons hart en ons innerlijke kompas.  Of zoals Rumi zo treffend zegt:


"It is not our task to seek for love, but merely to seek and find all the barriers within yourself that you have built against it."

-  Rumi -


Voor deze processen is het aan te raden om begeleiding te zoeken. Onze  "overlevingsmechanismen" zijn zo verfijnd om ons te beschermen tegen pijn dat we er onbewust steeds van weg gaan. Het is enorm ondersteunend als een therapeut je op een afgestemde manier spiegelt en begeleidt naar het erkennen en weer in contact komen met je pijn. Hiebij aanwezig kunnen blijven is de ingang naar verandering en heling. Ik ben de mensen die mij ondersteund hebben in mijn processen dankbaar voor de compassievolle begeleiding.


Mijn ervaring en achtergrond

Sinds 2002 heb ik mezelf geschoold in o.a. emotioneel lichaamswerk, dans, massage, meditatie, transpersoonlijke therapie en opstellingen werk (systemisch werk en trauma opstellingen). Sinds 2009 werk ik als massagetherapeut in mijn praktijk voor massage en bewustwording, Uit Handen. Hier begeleid en behandel ik veel mensen met pijn- en stressklachten. De wederzijdse beïnvloeding van lichaam en psyche fascineert me al een lange tijd, waardoor ik mij ook ben gaan scholen in holistische psychotherapie. In het therapeutische werk heb ik zowel Transpersoonlijke therapie als het werken met opstellingen en resonantieprocessen geïntegreerd. Zo ondersteun ik je om psychische- en lichamelijk klachten van binnenuit te begrijpen en begeleid je om opnieuw in contact te komen met wat er in je leeft en hoe je hier mee om kunt gaan zodat je meer in balans komt en dichter bij jezelf kunt blijven. Mentaal en fysiek ga je je  beter voelen, ervaar je meer levensgeluk en energie. 


Trainingen en opleidingen

Ik heb me geschoold in een aantal holistische therapie vormen die ik combineer tot een behandeling op maat.

Bij Interakt

- Interactieve zelf-resonantieprocessen in de individuele begeleiding

- Training Breek de Stilte 3a: IZR-begeleidersvaardigheden

- Training Breek de Stilte 2b: complex trauma

- Training Breek de stilte 2a: ontwikkelingstrauma

- Training Breek de stilte 1 bij Interakt: Identiteits georienteerde trauma therapie (IoPT)/ traumaverwerkingsmethode


- Training Systemisch coachen bij Innerlijk Leider Zijn; Module 1 en 2: tafelopstelling, structuuropstelling, opstelling van het verlangen

- Medische- en Psychosociale Basiskennis; bij de Energieschool

- Opleiding tot Transpersoonlijk therapeut aan het Boswijk Instituut in Doorn; boeddhistische psychologie, Gestalt therapie, systemisch werk, psychosynthese en lichaamswerk

- Opleiding tot Trager Practitioner; psycho-fysieke integratie

- Opleiding tot Lomi Lomi Massage practitioner

- Twee jarige training bij het Centrum voor Tantra; mindfullness, Ridwan, containen van emoties, lichaamswerk, begrip vanuit de ervaring rond ego, super ego en authentieke zelf

- Diverse massage trainingen, meditatie, dansexpressie

 Op school en in de maatschappij leer je vooral dat presteren belangrijk is en dat je je eigen geld kunt verdienen. Naar mijn mening zou er meer aandacht mogen gaan naar hoe je een veerkrachtig en gelukkig mens wordt. Wat je waarden en kwaliteiten zijn, dat het ook belangrijk is om aandacht te hebben voor wat er in je leeft. Dat je leert om met emoties en tegenslagen om te gaan, kunt reflecteren op jezelf en het vervolgens in contact kunt brengen met de ander. We krijgen vaak zelfs mee dat je gevoelens maar beter niet kunt laten zien, dat het ene gevoel beter is dan het andere, dat kwetsbaarheid je zwakte is. terwijl het juist je kompas is.   

 Zowel het ervaren van fijne gevoelens (enthousiasme, blijdschap) als krachtige en lastigere gevoelens (als boosheid, angst, verdriet) zijn hierin belangrijk. 

Voor mij verklaart dat wel waarom zo veel mensen zoekende zijn, verdwalen in afleiding en antwoorden en geluk buiten zichzelf zoeken, niet weten wat ze echt willen en er steeds meer mensen een burn-out krijgen ( op steeds jongere leeftijd). Ook neemt het aantal mensen met angst en depressieve klachten steeds meer toe.