arrow_drop_up arrow_drop_down
psychosociale-therapie lent

Psychosociale therapie

via je ervaring terug in je kracht

Hoe is de benadering van ervaringsgerichte psychosociale therapie?

In deze therapievorm nemen we dat waar je in je dagelijks leven tegenaan loopt als uitgangspunt. Dit is de ingang om terug te gaan naar onbewuste overtuigingen die je belemmeren. Wat je hierbij ervaart en waarneemt, benutten we om de koers van de sessie te bepalen. 

Onbewuste overtuigingen zijn de drijfveren voor hoe je de dingen doet of hoe je mensen en de wereld om je heen ervaart. Door dit lijfelijk en emotioneel te doorvoelen, nieuwe inzichten te krijgen en daar handelingen aan te koppelen, ontstaat er  verandering van binnenuit. Het kan bijvoorbeeld blijken dat situaties van vroeger onbewust nog veel invloed hebben op je leven. Door je alsnog te uiten, emotioneel of op een andere manier, kunnen onaffe zaken worden afgerond. Wanneer je namelijk echt ervaren, gevoeld en geuit hebt wat iets met je gedaan heeft, gebeurt er iets heel anders dan wanneer je er alleen over praat en denkt; je verandert echt van binnen uit..


Wat is het effect van de psychosociale therapie sessies?

Door via de ervaring te werken wordt de gedragsverandering of het inzicht verankerd op een diepere laag en is daarom meer blijvend.

Bij herhaling van dit proces ontstaat er beweging in jezelf en word je bewuster van waarom je situaties en mensen op een bepaalde manier ziet en ervaart. Zo worden gevoelens en gedachten iets wat je hebt en niet wat je bent. Stap voor stap word je vrij van onbewuste patronen die je belemmeren en kom je weer in contact met je drijfveren, verlangens en innerlijk kracht. Er ontstaat hierdoor ruimte in jezelf van waaruit je je leven steeds meer vorm kunt gaan geven op een manier die bij je past en waar je je goed bij voelt. 

psychosociale-therapie-nijmegen-den-haag

Vanuit je authentieke kwaliteiten leven geeft energie en vertrouwen in jezelf

We zijn onbewust geneigd om weg te gaan van wat we niet prettig vinden; van bepaalde mensen, situaties of een gevoel. Je zou dit je ' innerlijke draken' kunnen noemen. Op langere termijn leidt dit tot fysieke pijn, stress, vermoeidheid of zelfs angst en somberheid... Dan is je beschermingsmechanisme  tegen je gaat werken... Blijvende verandering, en dus vermindering of verdwijnen van je klachten wordt juist mogelijk  als je hier naartoe gaat; het doorzien van je beschermingsmechanismen, naar je weerstand, emoties of pijn gaan die je ervaart en hier uitdruikking aan geven. Zo breng je vastgezette energie en patronen in beweging en kom je steeds meer in contact met je authentieke kwaliteiten en verlangens. Van daaruit leven geeft energie, zelfvertrouwen en voldoening, want wat is er mooier dan (durven) zijn wie je bent en van daaruit keuzes te maken in je leven? 

Je klachten zijn dus mogelijkheden om je authentieke delen en kern kwaliteiten van jezelf terug te vinden die je onbewust hebt beschermd of ontkend, Blijkbaar is er een situatie of periode geweest waarin dat nodig was. De bescherming die je toen heeft geholpen, zit je nu als het ware in de weg. Ben jij er aan toe om de blokkades in jezelf "op te ruimen" en met meer energie en zelfvertrouwen je leven te leven? Neem dan contact op voor een kennismaking of sessie via onderstaande button. 

Ervaringen met sessies

"Ik ben bij Lotte terecht gekomen vanwege vermoeidheidsklachten. Tijdens de intake kwam ik er al gauw achter dat ik met een aantal issues in mijn leven nog erg worstelde.

Tijdens de sessies met Lotte past zij therapeutische methoden toe die mij leren om de gedachten die in mijn hoofd afspelen, te voelen in mijn lichaam; Waar bevinden zich de gevoelens en wat voel ik precies.

Voor een denker zoals ik is dit niet eenvoudig, maar Lotte begeleidt mij hier op een rustige maar stevige manier bij. Door het vertrouwen lukt het mijn gevoelens in mijn lichaam toe te laten, wat In eerste instantie erg onwennig voelt, maar daarna ruimte en rust in mijn hoofd geeft.

Als thuis een van de issues weer op speelt, probeer ik de lichamelijke ervaring van de sessie terug te halen en niet het issue opnieuw te gaan analyseren in mijn hoofd.

Dit vergt nog aardig wat oefening, maar ik ervaar wel al meer energie in mijn dagelijkse leven."

psychosociale therapie nijmegen- lent
Annemieke

" Tijdens de sessies hebben we gekeken naar mijn thema's zoals aanpassing, grenzen en de onbewuste stress die dit opleverde. Dit deden we door te 'doorvoelen’ en op zoek te gaan naar onderliggende oorzaken voor mijn gedrag en emoties... En wat ik het liefst zou willen, werd daar in mee genomen. Hierdoor vielen er veel dingen op zijn plek. En dit geeft rust in mijn hoofd en in mijn lijf.

Door Lotte voelde ik me echt gehoord. Ze is oprecht geïnteresseerd in je verhaal en betrokken. Lotte biedt je de ruimte om jezelf te zijn, zonder oordeel, waardoor ik me open durfde te stellen en dingen heb uitgesproken die ik al zo lang voor me heb gehouden.


Door de sessies ben ik me vrijer gaan voelen om mijn emoties te tonen en wensen aan te geven. En ben me bewust waar ik heen wil... Door de inzichten en de handvatten die ik van de sessies heb meegekregen gaat het aangeven van mijn grenzen me makkelijker af en weet ik het schuldgevoel dat hierbij kwam kijken steeds beter buiten de deur te houden wat een gevoel van vrijheid geeft.


Dankjewel Lotte"

psychosociale therapie nijmegen- lent
Miranda