psychosociale-therapie lent

Psychosociale therapie

via je ervaring terug in je kracht

psychosociale therapie nijmegen- lent

Wat is psychosociale therapie?

Er zijn verschillende benaderingen binnen de psychosociale therapie. Het uitgangspunt is hetzelfde, nl. om je naar je problemen, ervaringen en belevingen te laten kijken en je zelf genezend- en probleemoplossend vermogen te activeren. Je leert om meer aanwezig te zijn in het hier-en-nu en hierbij worden ook de ervaringen die je in eerdere fasen in je leven hebt opgedaan meegenomen.


Binnen Praktijk Vrij Leven is de therapeutische benadering ervaringsgericht en persoonsgericht. Door een veilige, warme en aandachtvolle omgeving te creëren vrij van oordeel, ontstaat er ruimte waarin jij de  tijd en mogelijkheden krijgt om te ontdekken wat voor jou belangrijk is. En ook wat situaties in je leven, bepaalde emoties of juist moeite hebben met voelen, of wat fysieke signalen en klachten je eigenlijk willen vertellen. Alleen jij weet hier het antwoord op en ik begeleid je op de weg om bij deze antwoorden te komen.


Het doel is dat je weer meer in contact komt met je innerlijke kompas en om kwaliteiten in jezelf opnieuw te ontdekken en ontwikkelen. De boodschappen die je lichaam je geeft zijn ondersteunend hierbij en benutten we als ingang. Het is niet ons hoofd maar ons lichaam waarin veel wijsheid schuil gaat over waar je werkelijke behoeften liggen, welke richting je op wilt gaan en hoe je daar sturing aan kunt geven. In de sessie leer je naast het ervaren ook hoe je handen en voeten kunt geven aan de inzichten die je opdoet; zo ontwikkel je een gezonde autonomie die ook meer zelfvertrouwen geeft.

Ervaringen met sessies

"Wat mij altijd weer opvalt aan Lotte, zowel tijdens de therapie sessies als tijdens de Lomi Lomi Massages, is haar intuïtie en zuiverheid. De therapie sessies leveren mij veel nieuwe inzichten op en helpen mij om weggestopte  emoties weer te voelen en daardoor te kunnen verwerken. Lotte is een empatische therapeut, zonder onnodig veel zwaarte en met een gezonde dosis humor. Ik ben heel blij dat ik bij Lotte terecht ben gekomen"

psychosociale therapie nijmegen- lent

Elise uit Doorn

" Tijdens de sessies hebben we gekeken naar mijn thema's zoals aanpassing, grenzen en de onbewuste stress die dit opleverde. Dit deden we door te 'doorvoelen’ en op zoek te gaan naar onderliggende oorzaken voor mijn gedrag en emoties... En wat ik het liefst zou willen, werd daar in mee genomen. Hierdoor vielen er veel dingen op zijn plek. En dit geeft rust in mijn hoofd en in mijn lijf.

Door Lotte voelde ik me echt gehoord. Ze is oprecht geïnteresseerd in je verhaal en betrokken. Lotte biedt je de ruimte om jezelf te zijn, zonder oordeel, waardoor ik me open durfde te stellen en dingen heb uitgesproken die ik al zo lang voor me heb gehouden.


Door de sessies ben ik me vrijer gaan voelen om mijn emoties te tonen en wensen aan te geven. En ben me bewust waar ik heen wil... Door de inzichten en de handvatten die ik van de sessies heb meegekregen gaat het aangeven van mijn grenzen me makkelijker af en weet ik het schuldgevoel dat hierbij kwam kijken steeds beter buiten de deur te houden wat een gevoel van vrijheid geeft.


Dankjewel Lotte"

psychosociale therapie nijmegen- lent
Miranda

Hoe is de benadering van ervaringsgerichte psychosociale therapie?

In deze therapievorm nemen we dat waar je in je dagelijks leven tegenaan loopt als uitgangspunt. Dit is de ingang om terug te gaan naar onbewuste overtuigingen die je belemmeren. Wat je hierbij ervaart en waarneemt, benutten we om de koers van de sessie te bepalen. 

Onbewuste overtuigingen bepalen hoe je de dingen doet of hoe je mensen en de wereld om je heen ervaart. Door  lijfelijk en emotioneel te onderzoeken wat er in je afspeelt in de situaties waar je tegenaan loopt, zetten we een bewustwordingsproces in gang. Door vanuit je nieuwe inzichten anders te handelen tijdens de sessie ontstaat er verandering van binnenuit. Het kan bijvoorbeeld blijken dat situaties van vroeger onbewust nog veel invloed hebben op je leven. Door je alsnog te uiten, emotioneel of op een andere manier, kunnen onaffe zaken worden afgerond. Wanneer je namelijk echt ervaren, gevoeld en geuit hebt wat iets met je gedaan heeft,  verander je echt van binnen uit. Dit gebeurt niet wanneer we het puur met ons hoofd hebben geanalyseerd en begrepen. 


Wat is het effect van de psychosociale therapie sessies?

Door via de ervaring in het lichaam te werken wordt de gedragsverandering of het inzicht verankerd op een diepere laag en is daarom meer blijvend. 

Bij herhaling van dit proces ontstaat er beweging in jezelf en word je bewuster van waarom je situaties en mensen op een bepaalde manier ziet en ervaart. Zo worden gevoelens en gedachten iets wat je hebt en niet wat je bent. Je gezonde Ik komt tot bloei waardoor je vrijer wordt van onbewuste patronen die je belemmeren en je komt weer in contact met je drijfveren, verlangens en innerlijk kracht. Er ontstaat hierdoor ruimte in jezelf van waaruit je je leven steeds meer vorm kunt gaan geven op een manier die bij je past en waar je je goed bij voelt. 

psychosociale-therapie-nijmegen-den-haag

De klachten en problemen waar je tegenaan loopt zijn kansen om dichter bij jezelf te komen. Om te leven op de manier die bij je past. Dit geeft energie en zelfvertrouwen

We zijn onbewust geneigd om weg te gaan van wat we niet prettig vinden; van bepaalde mensen, situaties of een gevoel. Je zou dit je ' innerlijke draken' kunnen noemen. Op langere termijn leidt dit tot fysieke pijn, stress, vermoeidheid of zelfs angst en somberheid... Dan is je beschermingsmechanisme  tegen je gaat werken... Blijvende verandering, en dus vermindering of verdwijnen van je klachten wordt juist mogelijk  als je hier naartoe gaat; het doorzien van je beschermingsmechanismen, naar je weerstand, emoties of pijn gaan die je ervaart en hier uitdruikking aan geven. Zo breng je vastgezette energie en patronen in beweging en kom je steeds meer in contact met je authentieke kwaliteiten en verlangens. Van daaruit leven geeft energie, zelfvertrouwen en voldoening, want wat is er mooier dan (durven) zijn wie je bent en van daaruit keuzes te maken in je leven? 


Je klachten zijn dus mogelijkheden om je authentieke delen en kern kwaliteiten van jezelf terug te vinden die je onbewust hebt beschermd of ontkend, Blijkbaar is er een situatie of periode geweest waarin dat nodig was. De bescherming die je toen heeft geholpen, zit je nu als het ware in de weg. Ben jij er aan toe om de blokkades in jezelf "op te ruimen" en met meer energie en zelfvertrouwen je leven te leven? Neem dan contact op voor een kennismaking of sessie via onderstaande button.