De parels in de (corona) crisis

Terug geworpen worden op jezelf…

Binnen een paar weken tijd is ieders leven flink veranderd en leven we in een uitzonderlijke situatie. Het Corona virus (COVID-19) heeft Nederland en de rest van de wereld in zijn greep. In het begin vond ik het onwerkelijk als ik op straat liep en de beelden van de ziekenhuizen zag. Nu lijkt het bijna een nieuw normaal wat nog wel eens heel lang kan gaan duren. En ik vraag me af wat de gevolgen gaan zijn op langere termijn… Niet alleen op praktisch en economisch gebied maar ook op fysiek, sociaal en psychologisch vlak. Ik hoop dat dat ook wordt mee genomen in de overweging bij de “nieuwe 1,5 meter samenleving”. De intentie is prachtig om zo veel mogelijk mensenlevens te willen redden en iedereen de mogelijkheid op zorg te willen bieden, maar er zijn andere gevolgen die een minstens zo’n grote impact hebben. Uit diverse hoeken hoor ik over de fysieke en emotionele impact. Meer fysieke pijn door o.a. thuis werken zonder optimale werkplek en psychische klachten door te weinig sociale contacten en onzekerheid over de toekomst.

Er zijn maatregelen getroffen die weinig mensen in hun leven hebben mee gemaakt en een flinke impact hebben op ons dagelijks leven met alle gevolgen van dien:

  1. financiële zekerheid
  2. sociale contacten
  3. gevoel van (bewegings)vrijheid

Deze gebieden zijn van invloed op je eigen innerlijke fundament. Het zijn bouwstenen die bij dragen aan de mogelijkheid om jezelf te reguleren, en nu deze alle drie aan het wankelen zijn, kan je uit balans worden gebracht. Het kan zijn dat je vertrouwen hebt dat je deze tijd goed door komt en in contact blijft met jezelf en anderen op de manieren die mogelijk zijn. Het kan ook zijn dat nu externe zekerheid en afleiding weg valt, je misschien gaat wankelen, de neiging voelt om heel hard te gaan werken, je eenzaam voelt en onrustig of dat je de grenzen van je vrijheid gaat opzoeken.

Je wordt als het ware op jezelf terug geworpen en dan kunnen er thema’s omhoog komen die je aandacht vragen. Dit kun je je voor stellen als een glas water met een laag “troep” op de bodem. Door de crisis wordt er figuurlijk in je glas geroerd en komt de troep naar boven met als gevolg dat het water troebel wordt. Oftewel dat wat je lang weggestopt of genegeerd hebt, komt omhoog. Het komt letterlijk naar de oppervlakte. Onbewust proberen we dit vaak te voorkomen en zoeken we allerlei afleidingen om geen pijn te hoeven voelen (dit is heel menselijk en doet iedereen). Maar misschien merk je wel dat bepaalde thema’s en gevoelens steeds terug komen, of zit je ronduit slecht in je vel. Mijn ervaring is dat hoe confronterend en pijnlijk dat ook kan zijn, het helpend en helend is om naar de fysieke of emotionele pijn te gaan. Het wil graag gezien worden en aandacht krijgen zodat de pijn minder wordt en de vicieuze cirkel wordt doorbroken.

Deze Corona crisis is dus ook een kans om je aandacht te brengen naar dat wat je (onbewust) hebt weggestopt of uitgesteld en wat blijkbaar gezien en door voelt wil worden. Er kan iets nieuws ontstaan zoals inzichten, innerlijke groei, inspiratie etc.. Dit noem ik de parels in de crisis. Heb jij de moed om je parels te zoeken?

De mogelijkheid voor verandering

Doordat veel afleiding weg valt, geeft dat de mogelijkheid om te ontdekken en investeren in wat écht waardevol voor je is in plaats van gevangen te blijven in je patroon om alle ballen in de lucht te blijven houden en door te gaan op de manier die je kent. Zelf voelde ik me de eerste paar weken na de maatregelen best onthand. De laatste vijf jaar is mijn leven best vol geweest; mijn praktijk loopt goed, ik heb samen met mijn partner een huis gekocht, ik volg een studie en reisde veel op en neer tussen Den Haag en Nijmegen- Lent. Toen ik de deuren van mijn massagepraktijk met pijn in mijn hart moest sluiten en er meer tijd vrij kwam, merkte ik dat mijn innerlijke motor nog steeds door ging. Na een week kwam ik in een gevoelslaag terecht en was ik nog veel bezig met de toekomst gepaard met angst en onzekerheid. Oude thema’s kwamen voorbij, weer net op een andere manier en ik ben er als het ware ingedoken. “Gewoon” met mijn aandacht blijven bij wat er is en mijn lering er uit trekken. Het is alsof er dan golven komen en als ik mee beweeg in plaats van tegen de stroom in probeer te gaan, wordt het na een tijdje rustiger. Nu voel ik me helder, geïnspireerd en ben ik aan het bezinnen: zit ik volledig op de koers die goed voor me voelt of wil ik bijsturen? Ik sta meer in contact met mijn waarden en mogelijkheden. En dat was waarschijnlijk niet gebeurd zonder de crisis (of pas een tijd later)!

Je hebt dus altijd de keus: blijf je vechten tegen wat er is, of beweeg je mee en kijk je waar je uit komt? De crisis vergroot oude patronen en maakt ze meer zichtbaar en voelbaar; het biedt je dus een mogelijkheid om te groeien. Om oude overtuigingen en beperkend gedrag los te laten en meer te gaan leven vanuit je eigen kwaliteiten en normen en waarden. In plaats van die je met de beste bedoelingen of vanuit onvermogen vroeger zijn bijgebracht door je ouders, docenten en cultuur en de maatschappij.

Als je in een vitaal beroep werkt en het nu juist extra druk is, of je werkt ineens thuis met een paar kinderen die om je heen rennen en je aandacht vragen, kom je voor hele andere uitdagingen te staan. Maar ik geloof dat je in iedere situatie dichter bij je eigen kracht kunt komen te staan. Juist doordat je uit je gewoontepatroon wordt gehaald ontstaat er de mogelijkheid voor verandering; de mogelijkheid om uit de vicieuze cirkel te stappen.

En dit gaat met vallen en op staan. En misschien denk je zelfs “ja, hallo, ik weet helemaal niet wat ik ten diepste wil!” Soms liggen de parels inderdaad meer verstopt en vraagt het eerst nog wat meer door de modder ploegen om daar bij te komen. Misschien heb je je parels voor de zwijnen geworpen en mag je ze weer terug gaan halen. Zelf ken ik ook periodes waarin ik een tijd lag gaar te pruttelen in mijn eigen modder ( en soms nog alleen duurt het steeds korter). Vaak zijn we bang om in die modderpoel te gaan badderen terwijl er een groeispurt door kan ontstaan. Wat dus de verandering bracht was de moed om helder te krijgen wat ik te leren had en het verlangen om te willen doen waar mijn hart naar uit gaat ( ook al wist ik in het begin soms nog niet wat dat was). Hoe spannend of pijnlijk soms ook ik geloof dat eerlijk zijn naar jezelf en verantwoordelijkheid nemen voor wat je ten diepste wilt uiteindelijk tot meer levensgeluk en energie leidt. En alleen al bewust van worden van je patronen en verlangen naar meer contact met jezelf en te leven vanuit je kracht, geeft de mogelijkheid tot verandering.

 

De parels in de crisis

Zou je meer voldoening willen ervaren in wat je doet, dat je weet welke richting je op wilt en je durft te gaan staan voor wie je bent ( zowel in je kwaliteiten als wanneer het confronterend, kwetsbaar en pijnlijk is)? Dan zou je je kunnen richten op onderstaande onderwerpen. Door je hier mee bezig te houden, valt er veel ruis weg en krijg je meer helderheid in wat je werkelijk wilt.

innerlijke groei therapie

  • ga bij je bezigheden na of ze je af houden van wat je eigenlijk zou willen (afleiding) of  dat ze je juist brengen in de richting waar je heen wilt gaan (stap voor stap richting je wens of doel)
  • (her)ontdekt hobby’s die je veel voldoening geven, waar je energie van krijgt
  • ga na welke ontmoetingen en activiteiten je energie geven en welke juist energievreters zijn
  • haal de banden aan met de mensen die het meest waardevol voor je zijn, waardoor je het contact verdiept
  • stap uit je comfort zone om kwaliteiten te ontdekken waarvan je niet wist dat je ze had!
  • Achterhaal of hoe je op dit moment je leven invult, echt is wat je wilt. Of dat het je af leidt van gaan staan voor wat je het liefst zou willen.

Ik wens je kracht, moed en plezier op je ontdekkingstocht.

Leuk als je hieronder wilt delen welke parel je hebt gevonden of naar welke je op zoek bent

 

Over de schrijver
De afgelopen 18 jaar heb ik mezelf geschoold in emotioneel lichaamswerk, dans, massage, meditatie en transpersoonlijke therapie. Sinds 2009 werk ik als massagetherapeut in mijn praktijk voor massage en bewustwording, Uit Handen. Ik heb me gespecialiseerd in pijn- en stressklachten en hoe de wederzijdse beïnvloeding van lichaam en psyche hierin een rol speelt. Ons denken beïnvloed ons lichaam en andersom. In de loop der jaren is mijn werk als Transpersoonlijk therapeut daarbij gekomen. Graag help ik je om psychische en lichamelijk klachten van binnenuit te begrijpen. Dit geeft veel inzichten in wat je kernkwaliteiten zijn en wat nog gezien wil worden. Hierbij werk ik ervaringsgericht omdat ons lichaam al de ervaringen die we hebben gehad heeft opgeslagen en dus een essentiële rol speelt. Gaandeweg kom je steeds meer in contact met jezelf en doe je essentiële inzichten op waardoor je klachten verminderen. Mentaal en fysiek ga je je veel beter voelen, ervaar je meer levensgeluk en energie. Van alle methodes en werkwijzen die ik inzet heb ik de diepgaande werking veelvuldig gezien en ervaren. De visies en werkwijzen heb ik geïntegreerd in mijn manier van werken tot een effectieve behandeling.
Reactie plaatsen