Shift je mindset van wel- vaart naar wel- Zijn
26 september 2019 

Shift je mindset van wel- vaart naar wel- Zijn

Wat heeft meer waarde? Tijd of geld?

Wel- vaart gaat vaak over imago, status, hoe de wereld jou ziet. De zucht naar geld en macht is de drijfveer van grote, bepalende takken zoals de voedingsindustrie, farmaceutische industrie en oliemaatschappijen. Dit zorgt voor een stuk welvaart, maar het gaat ook ten koste van de natuur en de gezondheid van mensen, dieren en planten en daarnaast veroorzaakt het ook armoede onder bepaalde bevolkingsgroepen. De drive die zo gewoon lijkt te zijn, geeft stress en het houdt je onbewust in oude patronen van de ouder- kind relatie die je vroeger had en de maatschappij speelt hier haarfijn op in. In reclames word je voor gespiegeld dat je geluk vindt in o.a. mooie spullen hebben en kortstondig plezier. Hét middel om je weg te houden bij je innerlijke pijn is geld en macht en dat is nou net waar onze economie wel bij vaart…

Wel-Zijn gaat over hoe jij jezelf ziet en waardeert. Het is vaak een weg die belonend en pijnlijk tegelijk is omdat je naar de wereld en jezelf gaat kijken vanuit een ander perspectief. Het mooie is dat het je in contact brengt met authentieke kwaliteiten en talenten (je ziel, je hart). In mijn ervaring geeft dit diepgang aan wat je doet en aan de contacten die je hebt en daarmee gevoelens van geluk. Een mooie bijkomstigheid is dat het pijn- en stressklachten enorm vermindert wat zorgt voor beter slapen, minder hoofdpijn, ontspanning in spieren en gedachten en het geeft energie.stress verminderen

Onze maatschappij is gericht op groei, progressie, tempo, geld, macht, meer, sneller. Dat geeft wel-vaart. Maar wie er wel bij vaart is vooral de economie, de overheid en commercie. Door de enorme vaart is het risico groter dat je jezelf wel kwijt raakt en in een vicieuze cirkel terecht komt die je mee voert zonder dat je dat eigenlijk misschien wilt. Want kun je in het hoge tempo nog de verbinding voelen met jezelf? Je diepste verlangens en wensen? Je creativiteit en speelsheid? En heb je dus eigenlijk meer behoefte aan wel-Zijn? Aan leven vanuit je eigen waarden en kwaliteiten, meer ontspanning en vreugde?

Gevoelens van geluk

Ervaar je geluk bij het hebben van een nog groter huis, een dure auto? Of meer bij het kijken naar huppelende lammetjes in de wei, bij het hebben van een openhartig gesprek met een vriend(in) of andere dierbaren of zitten aan de rand van een ven omringd door de natuur?

Zelf ervaar ik het op verschillende manieren. Bij het zien van een rood-oranje gekleurde lucht bij een zonsondergang, of als ik aan de rand van het water zit en in de verte de bomen en vogels zie, dan komt er een gevoel van WAUW in met op, van ontzag en tegelijkertijd een diepte en stilte. In mijn hoofd en lichaam wordt het stil en rustig.  Als ik iets koop (bijv. een jas, fiets of schoenen), kies ik graag voor kwaliteit en ga ik ook het liefst voor tweedehands zodat de spullen een tweede leven krijgen. Daar kan ik ook van genieten, maar het is een ander gevoel. Het geeft een gevoel van dankbaarheid dat ik de mogelijkheid heb om dat te kopen. Het gaat echter minder diep dan een pure ontmoeting van mens tot mens of in de natuur zijn. Dat laatste kan me echt raken, spiegelen hoe ik er voor sta, muren afbreken en voelbaar maken. Het voelt kwetsbaarder en raakt me in mijn hart en ziel; mijn denken en de wereld komen even stil te staan en zet de zorgen die ik heb in perspectief. Ik kom in een staat van wel-Zijn. Deze staat laadt me op, herinnert me wie ik ben en wat werkelijk waardevol is.

spelen-minder-stressBeloning en zelf liefde

Het bijzondere vind ik steeds opnieuw dat dit niks kost, of in ieder geval geen geld. Het kost tijd… tijd om stil te staan en te kijken, te voelen, te zien. Tijd om aandacht te besteden aan je gezondheid, de mensen van wie je houdt, ontdekken wie je bent en dat je waardevol bent. Om je te verwonderen over de wereld, om te lachen en creatief te zijn. Vaak gaan wel-vaart en wel-Zijn dus niet direct samen (al helpt het natuurlijk enorm om voldoende geld te hebben om te leven en daar geen zorgen over te hebben). Wel- vaart gaat vaak over dat het beter moet en er meer geld verdiend moet worden, gepaard met imago, status, en hoe de wereld jou ziet. Hier gaat veel tijd in zitten. Onze hele maatschappij is hier op ingericht en vaart hier wel bij… Het vraagt aardig wat bewustzijn om je niet (te veel) te laten beïnvloeden door de druk, reclames en droombeelden die je worden voorgeschoteld. Het speelt in op innerlijke leegtes die we hebben. Het gevaar ligt op de loer dat je in een vicieuze cirkel belandt en gelooft in waarden waar vooral de economie profijt van heeft in plaats van jijzelf.

Wel-Zijn gaat over hoe jij jezelf ziet en waardeert. Dit kost tijd, geduld en aandacht en de bereidheid om met je aandacht naar binnen te gaan. Te luisteren naar je innerlijke stem. De moed hebben om weer in contact te komen met je hart en deze te volgen. Door meer tijd in te bouwen voor jezelf, af en toe stil te worden en bijvoorbeeld een oude of nieuwe hobby op te pakken kan er meer ademruimte ontstaan. Ook gaat je levensenergie meer stromen en komen er gevoelens van vreugde. De weg naar de sprankeling in jezelf!

Wat vergroot jouw gevoel van wel-Zijn?

Wat mijn gevoel van wel- Zijn vergroot is creatief bezig zijn, in huis of op papier door soms zelf een meubel of lamp te maken en door met “dot art” bezig te zijn. Door te werken met kleuren kom ik in een andere mindset terecht die ik als een soort meditatie ervaar. Ook ben ik graag in de natuur om te wandelen, fietsen of hard te lopen; door echt naar de lucht te kijken of te zien hoe dieren zich gedragen, kom ik helemaal in het moment.

Graag lees ik hieronder wat jou helpt om je wel- Zijn te voeden…

Over de schrijver
De afgelopen 18 jaar heb ik mezelf geschoold in emotioneel lichaamswerk, dans, massage, meditatie en transpersoonlijke therapie. Sinds 2009 werk ik als massagetherapeut in mijn praktijk voor massage en bewustwording, Uit Handen. Ik heb me gespecialiseerd in pijn- en stressklachten en hoe de wederzijdse beïnvloeding van lichaam en psyche hierin een rol speelt. Ons denken beïnvloed ons lichaam en andersom. In de loop der jaren is mijn werk als Transpersoonlijk therapeut daarbij gekomen. Graag help ik je om psychische en lichamelijk klachten van binnenuit te begrijpen. Dit geeft veel inzichten in wat je kernkwaliteiten zijn en wat nog gezien wil worden. Hierbij werk ik ervaringsgericht omdat ons lichaam al de ervaringen die we hebben gehad heeft opgeslagen en dus een essentiële rol speelt. Gaandeweg kom je steeds meer in contact met jezelf en doe je essentiële inzichten op waardoor je klachten verminderen. Mentaal en fysiek ga je je veel beter voelen, ervaar je meer levensgeluk en energie.Van alle methodes en werkwijzen die ik inzet heb ik de diepgaande werking veelvuldig gezien en ervaren. De visies en werkwijzen heb ik geïntegreerd in mijn manier van werken tot een effectieve behandeling.
Reactie plaatsen