arrow_drop_up arrow_drop_down
26 september 2019 

Van wel- vaart naar wel- Zijn

Wat heeft meer waarde? Tijd of geld?

Wel- vaart gaat vaak over imago, status, hoe de wereld jou ziet. Het houdt je in oude patronen van de ouder- kind relatie die je vroeger had ( jij het kind en de wereld je ouders), en de maatschappij speelt hier haarfijn op in. Hét middel om je weg te houden bij je innerlijke pijn is geld en macht en dat is nou net waar onze economie wel bij vaart…Wel-Zijn gaat over hoe jij jezelf ziet en waardeert. Het is vaak een weg die belonend en pijnlijk tegelijk is omdat je naar de wereld en jezelf gaat kijken vanuit een ander perspectief. Het mooie is dat het je in contact brengt met authentieke kwaliteiten en talenten. In mijn ervaring geeft dit diepgang aan wat je doet en aan de contacten die je hebt en daarmee gevoelens van geluk. Een mooie bijkomstigheid is dat het pijn- en stressklachten enorm vermindert wat zorgt voor beter slapen, minder hoofdpijn, ontspanning in spieren en gedachten en het geeft energie.stress verminderen

Onze maatschappij is gericht op groei, progressie, tempo, geld, macht, meer, sneller. Dat geeft wel-vaart. Maar wie er wel bij vaart is vooral de economie, de overheid en commercie. Door de enorme vaart is het risico groter dat je jezelf wel kwijt raakt en in een vicieuze cirkel terecht komt die je mee voert zonder dat je dat eigenlijk misschien wilt. Want kun je in het hoge tempo nog de verbinding voelen met jezelf? Je diepste verlangens en wensen? Je creativiteit en speelsheid? En heb je dus eigenlijk meer behoefte aan wel-Zijn? Aan leven vanuit je eigen waarden en kwaliteiten, meer ontspanning en vreugde?

Gevoelens van geluk

Ervaar je geluk bij het hebben van een nog groter huis, een dure auto? Of meer bij het kijken naar huppelende lammetjes in de wei, bij het hebben van een openhartig gesprek met een vriend(in) of andere dierbare of zitten aan de rand van een ven omringd door de natuur? Zelf ervaar ik het op verschillende manieren. Als ik iets koop (bijv. een jas, fiets of schoenen), kies ik graag voor kwaliteit en kan ik daar erg van genieten. Het geeft een gevoel van dankbaarheid dat ik de mogelijkheid heb om dat te kopen. Het gaat echter minder diep dan een pure ontmoeting van mens tot mens of in de natuur zijn. Dat kan me ontroeren, spiegelen hoe ik er voor sta, muren afbreken en merkbaar maken. Het voelt kwetsbaarder en raakt me in mijn hart en ziel. Als ik kijk naar een zonsondergang of de schoonheid van een bloem dan wordt het even stil, staat mijn denken stil, staat de wereld stil en komen de zorgen die ik heb in perspectief te staan. Ik kom in een staat van wel-Zijn. Deze staat laadt me op, herinnert me wie ik ben en wat werkelijk waardevol is.

spelen-minder-stressBeloning en zelf liefde

Het bijzondere vind ik steeds opnieuw dat dit niks kost, of in ieder geval geen geld. Het kost tijd… tijd om stil te staan en te kijken, te voelen, te zien. Tijd om aandacht te besteden aan je gezondheid, de mensen van wie je houdt, ontdekken wie je bent en dat je waardevol bent. Om je te verwonderen over de wereld, om te lachen en creatief te zijn. Vaak gaan wel-vaart en wel-Zijn dus niet samen (uitzonderingen daar gelaten ;)). Wel- vaart gaat vaak over imago, status, hoe de wereld jou ziet. Hiervoor is vaak geld nodig, wat tijd kost om te verdienen. Onze hele maatschappij is hier op ingericht en vaart hier wel bij… Het vraagt aardig wat bewustzijn om je niet (te veel) te laten beïnvloeden door de druk, reclames en droombeelden die je worden voorgeschoteld. Het speelt in op innerlijke leegtes die we hebben. Het gevaar ligt op de loer dat je in een vicieuze cirkel belandt en gelooft in waarden waar vooral de economie profijt van heeft in plaats van jijzelf.

Wel-Zijn gaat over hoe jij jezelf ziet en waardeert. Dit kost tijd, geduld en aandacht. Wil je uit de stroom van de maatschappij stappen en stap voor stap je lagen af pellen? Met steeds meer lef leven vanuit wie je ten diepste bent en wat je ten diepste wilt? Richt je dan op wel-Zijn en bouw meer tijd in voor jezelf! Leer weer je impuls van binnenuit te voelen en volgen en vind de sprankeling terug!

Wat vergroot je gevoel van wel-Zijn?

Wat mijn gevoel van wel- Zijn vergroot is creatief bezig zijn, in huis of op papier. Door te werken met kleuren kom ik in een andere mindset terecht die ik als een soort meditatie ervaar. Ook ben ik graag in de natuur, door echt naar de lucht te kijken of te zien hoe dieren zich gedragen, kom ik helemaal in het moment.

Graag lees ik hieronder wat jou helpt om je wel- Zijn te voeden…

Over de schrijver
Reactie plaatsen